fallback

Колко дълго ще продължи корекцията на фондовите борси?

Предстоят мерки за стабилизиране на финансовите пазари и стимулиране на растежа, смята Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг

08:28 | 27.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световните финансови пазари изживяват най-драматичния си момент за последните пет години, който върна спомените за кризата от 2008 г. и кара инвеститорите да се питат дали не предстои повторение на огромния спад на цените на акциите. Това са основателни притеснения, но за криза е рано да се говори, пише ръководителят „Анализи“ в ИП ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Първата причина е, че следващата истинска пазарна драма ще е свързана с държавните дългове. Тя стартира още преди три години с фарса около Гърция и с всяко ново количествено улеснение ще се приближава. Но корекцията в момента не води до разпродажби на държавни ценни книжа, като тези инструменти са най-очевидната защита на капитала.

А краткият срив се дължи на два фактора: икономически – поради забавянето на индустрията в Китай, довело до спад на суровините и сериозна обезценка на акциите от тези сектори; и пазарна причина – поради високата им оценка и липсата на корекция на развитите борси за последните 4 години. И двата са от еднакво значение. Корекцията е силна, защото индексите се покачиха много.

Колко дълго ще продължи корекцията?

Вероятно поне месец, но голямата част от спада при такива корекции става много бързо и впоследствие се формира дъно за няколко седмици при повишена волатилност. V-образно дъно по-скоро не трябва да се очаква. Според очакванията на Цачев причината за възстановяване ще бъде отлагането на повишаването на лихвите в САЩ и сигурно предоставянето на значителни монетарни стимули в Китай.

Възможно е и Федералният резерв да измисли начин за подкрепа на щатската икономика, с което да свали допълнително долара и да отговори на обезценяването на юана и на постоянното поевтиняване на еврото. Дори и централната банка да не предприеме всички възможни и желани от пазара мерки, корекцията рано или късно ще приключи, когато инвеститорите видят атрактивни цени на акциите.

Кои от акциите да се купуват в този момент?

И тук е времето да се постави най-важният въпрос: какво да се купува. Отговорът се крие в икономическия и пазарния цикъл. През март ЕЛАНА публикува графика, която комбинира икономическия цикъл с движението на акциите на различни сектори. Оттогава има само една промяна – страните се придвижиха напред. Така Китай, основният „виновник“ за корекцията, отчита свиване на индустрията си; САЩ вероятно също ще отчетат забавяне на икономиката; ЕС и България растат и перспективите пред тях са по-добри спрямо няколко месеца назад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
fallback